Da li „lomljenje“ prstiju zaista može dovesti do nastanka artritisa

Takozvano „lomljenje prstiju“ nije retka pojava. Obično je znak nervoze, a do sada su verovatno svi već odavno čuli da ova navika nije dobra za zdravlje zglobova. Dosadašnja istraživanja su pokazala da „lomljenje“ zapravo olakšava pokretljivost šake, a nikada nije dokazano da je zaista i štetna, niti da prouzrokuje oštećenja na zglobovima, tetivama i zglobnoj hrskavici. Međutim, Dr Alex Foxman sa Instituta Beverly Hills je u nedavno objavljenom istraživanju objavio da ta praksa, iako, istini za volju, neće prouzrokovati artritis, može dovesti do smanjenja mišićne snage i pojave čestih otoka.

Ako je "lomljenje" praćeno pojavom bola, uzrok toga može biti neotkrivena povreda, istakao je Dr Foxman. Iako postoje mogućnosti za nastanak određenih poremećaja, oni su vrlo retki, i uglavnom se svode na pojavu prebojenosti kože i oticanje ligamenata, navodi se u studiji. Međutim, naučnici ističu da ako ova navika donosi olakšanje onima koji je praktikuju – mesta za bojazan gotovo da i nema. Zvuk pucketanja koji se pritom čuje je zapravo pucanje balončića gasa koji se nakupe u tkivu oko zglobova – dodao je Dr Foxman.

Studija sprovedena u SAD, a u kojoj su Dr Robert Szabo, hirurg i radiolog Dr Robert Boutin proučavali promene u zglobovima šaka pre i nakon "lomljenja" prstiju, pokazala je da to ima i nekih zdravstvenih benefita. Osobe sa ovom navikom su mogle bolje da pokreću šake nakon što su pucnuli zglobovima, a ni artritis, niti bilo koji drugi poremećaj nisu mogli biti povezani sa ovom navikom, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu ReadersDigest.

Priredio: Dejan Živanović, B.Sc. (hons.), spec. kliničke nege
Izvor: http://www.rd.com/health/conditions/does-cracking-knuckles-cause-arthritis/