Hrana i plesan: koristiti ili baciti?

Buđ ili plesan je u većini slučajeva pouzdan pokazatelj da se hrana pokvarila id a nije za upotrebu, a većina osoba će odlučiti da baci hranu koja je pobuđala, što je u većini slučajeva ispravna odluka, budući da neke vrste gljivica proizvode mikotoksine, toksične materije koji mogu dovesti do pojave simptoma trovanja hranom – mučnine, povraćanja i proliva.

Međutim, to ne znači da će vam od sve i svake plesni pozliti. Postoje slučajevi id a možete konzumirati hranu na kojoj se pojavila plesan, a Ministarstvo poljoprivrede SAD je upravo zbog tog razloga na svom sajtu objavilo uputstva za bezbedno rukovanje i konzumiranje namirnica na kojima se pojavila buđ.  Prema savetima na pomenutom sajtu, sledeće namirnice možete slobodno konzumirati nakon odstranjivanja buđi sa njih:

- suhomesnati proizvodi dovoljno je ostrugati buđ i potom nastaviti u uživanju ovim delikatesima; stručnjaci navode da je pojava plesni na suhomesnatim proizvodima normalna ibezopasna po zdravlje;

- tvrdi sirevi – stručnjaci savetuju da treba odrezati buđ i najmanje tri centimetra sira oko plesnjive tačke, pazeći pritom da nožem nikako ne dodirujete plesnjivu površinu, jer ćete u suprotnom kontaminirati i ostatak sira; nakon odstranjivanja buđi, sir treba ponovo umotati u foliju i čuvati u frižideru;

- plavi sirevi – sireve tipa Bri i Kamember treba odmah baciti ukoliko na njima primetite plesan koja nije izvorno upotrebljena u proizvodnom procesu; ukoliko se radi o sirevima Gorgonzola ili Stilton, postupak je isti kao sa drugim tvrdim sirevima;

- sveže voće i povrće - kupus, paprika, šargarepa i jabuke se mogu jesti i kad se na njima pojavi buđ; treba odrezati buđ i najmanje tri centimetra voća ili povrća oko plesnjive tačke (isto kao kod trvdih sireva);

- meke i tečne namirnice bogate vodom -  kuvana testenina, beli i krem sir, jogurt, kiselo mleko, pavlaku, breskve i paradajz treba baciti čim se na njima primeti pojava buđi.

Priredio: Dejan B. Živanović, B.Sc. (hons.), spec. kliničke nege

Izvor: http://www.huffingtonpost.com