Šta se događa u organizmu kada pijete kafu na prazan stomak

Omiljeni napitak širom sveta, kafa je hvaljena, opevana čak i u pesmama i neizostavni je deo ritual razbuđivanja ljudi. Iako kafa sadrži antioksidanse, njene zdravstvene koristi se mogu okrenuti protiv nas ako se pije pogrešno, odnosno ako se pije na prazan želudac, tvrde naučnici, bez obzira da li se pije sa mlekom ili bez, i da li je turska ili instant kafa u pitanju.

Ispijanje kafe na prazan stomak dovodi do:

  • povećanog lučenja kiseline u želucu, zbog čega može prouzrokovati ili pogoršati postojeći gastritis ili čir na želucu; ujedno, zbog visoke koncentracije želudačne kiseline, povećava se i rizik od nastanka hroničnog gastritisa, sindrom iritabilnog creva i refluks ezofagitisa;
  • povećanja rizika od raka debelog creva – usled često poremećene probave posle ispijanja jutarnje kafe, dolazi do otežane apsorpcije proteina u telu, što rezultira nadutošću, iritacijom pa i upalom creva, povećavajući dugoročno rizik od raka debelog creva, najčešće maligne bolesti današnjice.
  • osećaj teskobe - pijenje kafe dovodi do povećanja nivoa hormona stresa, kortizola, a taj efekat se naročito  pojačava ako se kafa pije natašte, jer hrana djeluje smirujuće na organizam, pa i smanjuje negativan učinak kafe; kafa na prazan stomak može dovesti do lupanja srca i pojave kratkog daha
  • smanjena produkcija hormona - kofein iz kafe ometa proizvodnju hormona serotonina, neurotransmitera odgovornog za osećaj zadovoljstva i sreće; nedostatak serotonina je glavni uzrok nastanka depresije i drugih mentalnih bolesti.

Ukoliko popijemo kafu na prazan stomak, primetiće se naglo poboljšanje raspoloženja - ali i naglo spuštanje nakon sat ili dva. Ako se kafa pije više puta u toku dana, lučenje serotonina postaje zavisno od dejstva spoljašnjih uticaja, a ne rezultat rada organizma. Prema tome – prvo doručak, pa tek onda kafa, ističu naučnici.

 

Priredio: Dejan B. Živanović, B. Sc. (hons.), spec. kliničke nege

Izvor: http://positivemed.com/2015/04/07/this-is-what-happens-when-you-drink-a-coffee-on-an-empty-stomach/