U žabljoj sluzi otkriven efikasan lek protiv gripa

Naučnici su nedavno  u zaštitnoj sluzi jedne vrste indijske žabe otkrili supstancu koja efikasno uništava virus gripa, i koja bi uskoro mogla biti pretvorena u moćan lek protiv ove infektivne bolesti. Otkrivena supstanca je po hemijskom sastavu peptid , a njenom primenom istraživači su uspeli da izleče miševe koji su bili izloženi infektivnim dozama virusa gripa koje mogu biti smrtonosne i za ljude, navodi se u saopštenju koje je objavljeno u časopisu Immunity.  

Rukovodilac istraživanja, Dr Joshy Jacob, imunolog i naučni saradnik na Univerzitetu Emory u Atlanti je u saopštenju povodom ove studije izjavio da pomenuti peptid u kratkom vremenskom roku doslovno uništava viruse, ne izazivajući pritom nikakve ozbiljne nuspojave ili oštećenje tkiva domaćina.

Tim naučnika je otkrio peptid u sluzi kože žabe Hydrophylax bahuvistara, koja se uglavnom danas može naći u Indiji. Kao i većina žaba, i ova vrsta u sluz ispušta različite supstance u cilju zaštite od bakterija, virusa i gljivica koje ih napadaju. Iako sam mehanizam ubijanja virusa gripa nije još uvek u potpunosti poznat, utvrđeno je da su žabe u potpunosti zaštićene od njega, što je i podstaklo naučnike na ovo istraživanje. Istraživači su testirali antibiotsku aktivnost svih hemijskih jedinjenja iz žablje sluzi, a pomenuta supstanca je nazvana urumin, po čuvenom indijskom maču. Urumin efikasno deluje protiv H1 virusa gripa, podtipa H1N1, gripa koji je prouzrokovao pandemiju 2009. godine, i niza drugih podvrsta virusa sezonskog gripa, uključujući i mutirane vrste koje su postale rezistentne na lek Tamiflu. Međutim, utvrđeno je i da urumin nema dejstvo na virusne tipove H3N2 i tip B.

Ohrabreni dobijenim rezultatima, naučnici veruju da će u sluzi žabe uskoro pronaći i efikasne lekove protiv drugih infektivnih pošasti današnjice – HIV -a, virusa hepatitis, zike i ebole.

 

Priredio: Dejan B. Živanović, B. Sc. (hons.), spec. kliničke nege

Izvor: http://www.nbcnews.com