Nikada ne jedite hranu na koju je sletela muva

Budući da ne mogu da žvaću, muve traže  (i pronalaze) onu hranu koju mogu da rastapaju enzimima, ispljunu i zatim usisaju. A pretpostavljamo da svi znate šta je muvama omiljena hrana.

U nedavno objavljenom istraživanju naučnici su objavili studiju u kojoj je ispitivan stav ispitanika o tome u kom slučaju nikada ne bi konzumirali hranu u restoranu – kada bi u njemu videli miševe, bubašvabe, muve, mrave ili zmije. Više od 60% ispitanika je izdvojilo bubašvabe, koje, iako zaista odvratne, i nisu najveći neprijatelj našem zdravlju. Naučnici upozoravaju da stvarna pretnja zapravo dolazi od muva – one prenose čak dvostruko više bakterija u odnosu na bubašvabe. Razlog za to je način njihove ishrane koji je pomenut na početku ovog teksta – one se hrane izmetom, različitim otpacima i leševima životinja. Dakle, sa izmeta, muva doleti na Vaš obrok, i – pljune na njega, zarazivši ga pritom ogromnim brojem bakterija. Na svom telu, među dlakama na nogama, muva nosi veliki broj bakterija i virusa koji će ostati na hrani na koju slete, navodi se u članku objavljenom u časopisu  Country Living.

Ilustracije radi, prosečan broj bakterija na telu muve je 4 miliona, a iz crvnog trakta ovog insekta je izolovano čak 50 vrsta bakterija koje su patogene za čoveka, 10 vrsta crevnih protozoa i 10 vrsta parazitskih crva, što sve, uz nekoliko vrsta virusa, predstavlja ozbiljan razlog zbog kog ipak treba da razmislite pre nego što odlučite da ćete pojesti hranu na kojoj je bila ova mala, dosadna, ali očigledno i opasna životinjica.

 

Priredio: Dejan B. Živanović, B. Sc. (hons.), spec. kliničke nege

Izvor: http://www.countryliving.com