Ishrana bez glutena povećava rizik za dijabetes

Osobe koje izbegavaju ishranu namirnica bogatih glutenom su izložene značajno većem riziku oboljevanja od dijabetesa tipa 2, rezultat je nedavno sprovedenog istraživanja koje su objavili naučnici sa Univerziteta Harvard. Prof. Dr Geng Zong, rukovodilac pomenutog istraživanja je naglasio da je cilj istraživanja bio da se ispita uticaj izbegavanja gluten u ishrani kod onih osoba koje za to nemaju zdravstveni razlog. Hrana bez glutena uglavnom sadrži malo biljnih vlakana neophodnih za regulisanje probave, kao i drugih mikronutrijenata, zbog čega je objektivno i manje hranljiva, iako je značajno skuplja u odnosu na uobičajene namirnice.  

Istraživanjem su  analizirani zdravstveni podaci u proteklih 30 godina od ukupno 200.000 ispitanika. Rezultati su u najmanju ruku bili iznenađujući: naime, nisu pronađene nikakve negativne posledice konzumiranja hrane bogate glutenom po zdravlje ispitanika, ali je otkriveno da osobe koje su značajno smanjile unos glutena ili prestale da konzumiraju hranu koja sadrži gluten čak 13% češće obolele od dijabetesa tipa 2 u odnosu na one koje nisu izbacile gluten iz ishrane. Ishrana bez glutena je u poslednjih nekoliko godina postala veoma popularna, kao jedna od pomodnih “zdravih” dijeta. Proizvodi bez glutena mogu se pronaći u gotovo svim prodavnicama tzv. zdrave hrane, a na internetu su dostupni i brojni recepti za pripremanje bezglutenskih obroka. Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, raži, ječmu i drugim srodnim žitaricama, a pekarskim proizvodima daje karakterističnu elastičnost.

Dr Zong je istakao da je samo 1% pripadnika ukupne svetske populacije ljudi prisiljeno da izbegava unošenje gluten zbog celijakije, retkog oboljenja zbog kojeg bolesnikov imunološki sistem reaguje na unos ove namirnice, dodavši da nasuprot ovim osobama, zdravi upravo treba da razmotre povećanje unosa gluten putem ishrane, jer će na taj način sprečiti pojavu mnogih hroničnih oboljenja, pre svega šećerne bolesti.

 

Preveo: Dejan B. Živanović, B.Sc. (hons.), spec. kliničke nege

Izvor: http://www.medicalnewstoday.com