Dugotrajne štetne posledice upotrebe antibiotika

Poznato je da antibiotike ne treba uzimati na svoju ruku, već samo prema strogim indikacijama, na preporuku lekara koji bi, osim u životno kritičnim situacijama, trebalo da ih prepiše na osnovu urađenog antibiograma. takozvana empirijska upotreba antibiotika će u slučaju infekcije najčešće pomoći da ozdravite, ali će za sobom će ostaviti puno posledica, što je potvrdilo i nedavno sprovedeno istraživanje u ovoj oblasti.

U istraživanjukoje su sproveli naučnici sa Univerziteta u Amsterdamu je učestvovalo 66 zdravih dobrovoljaca. Ispitanicima su uzimani uzorci stolice i pljuvačke pre i neposredno nakon primene antibiotika. Uzimanje uzoraka je ponovljeno kod svih ispitanika i posle jednog, dva, četiri meseca, kao i nakon jedne godine od terapije, a istraživanjem je bilo obuhvaćeno četiri vrste najčešće primenjivanih antibiotika - clindamycin, ciprofloxacin, minocycline i amoxicillin.

Istraživanjem uništavanja i brzine obnavljanja uobičajene bakterijske flore u ustima i crevima ispitanika, naučnici su došli do veoma važnih rezultata.

Bakterijska flora usta se vrlo brzo oporavlja, već do sedam dana nakon primene bilo kog od nabrojanih antibiotika, ali je situacija sa crevnom florom znatno drugačija, navode istraživači koji tvrde da primena antibiotika remeti normalnu crevnu floru i sprečava njen oporavak i do nekoliko meseci od prestanka primene antibiotske terapije, dok ovaj poremećaj nakon primene ciprofloksacina može potrajati čak i do godinu dana. Na ovaj način se stvaraju idealni uslovi za razvoj patogenih bakterija u crevima, a posebno  soja Clostridium difficile, upozoravaju naučnici.

Osim toga, antibiotici mogu dugotrajno oštetiti imunološke mehanizme i narušiti režim probave. Posebno važno otkriće je da klindamicin uništava mikroorganizme koji proizvode butirat - masnu kiselinu koja ima zaštitnu ulogu u intestinalnom traktu i smanjuje rizik od nastanka zapaljenja i malignih tumora u crevima, upozoravaju istraživači koji su učestvovali u pomenutoj studiji, a prenosi časopis Food Matters.


Priredio: Dejan B. Živanović, B. Sc. (hons.), spec. kliničke nege

Izvor: http://www.foodmatters.com/article/a-single-course-of-antibiotics-can-affect-your-gut-microbiome-for-a-year?utm_source=thsoptimized&utm_medium=fmfacebook&utm_content=thsoptimized