Istraživanja: efikasan materijal za samoreparaciju zuba

Naučnici tvrde da bi zubi uskoro mogli sami sebe da „popravljaju“ uz pomoć preparata Tideglusib, čime bi se eliminisala potreba za stavljanjem plombi, navodi se u nedavno objavljenoj studiji. Naime, istraživači sa King's College-a u Londonu su obelodanili rezultate istraživanja u kome se navodi da lek koji se koristi u tretmanu obolelih od demencije može podstaći ćelije u dentalnoj pulpi miševa da sami repariraju manja oštećenja. Karijesi na zubima miševa su tretirani biorazgradivom spužvom natopljeneom u rastvor Tideglusib-a koja bi se stavila u oštećenje na zubu.

Studija objavljena u časopisu Science Reports pokazala je da je taj proces doveo do potpune i efikasne, potpuno spontane i prirodne reparacije karioznih zuba. Tideglusib je stimulisao aktivnost matičnih ćelija u dentalnoj pulpi što je dovelo do regeneracije oštećenja veličine 0,13 mm, navodi se u izveštaju pomenute studije.

„Ključna stvar je to što je spužva biorazgradiva“, istakao je Prof. Dr Paul Sharpe, rukovodilac istraživanja i dodao da se prostor u koji se smesti spužva tokom perioda regeneracije dentina do te mere napuni mineralnimmaterijama, da nakon sprovedenog tretmana gotovo da i ne postoji mogućnost ponovnog nastanka karijesa.

Istraživački će tim uskoro pokušati da utvrdi da li se ovom metodom mogu popraviti i veća oštećenja na zubima. Dr Sharpe je dodao da bi ovaj način lečenja zuba uskoro mogao biti i komercijalno dostupan ljudskoj populaciji, dodavši da se preparat mogao naći na tržištu za tri do pet godina. U regenerativnoj medicini uvek postoji bojazan da bi stimulacija brze deobe ćelija mogla doprineti kasnijem nastanku raka, međutim, ovaj preparat je, prema rečima stručnjaka, već ranije testiran kao terapija za pacijente koji boluju od demencije. „Sigurnost leka je proverena bez značajnih posledica kliničkom upotrebom neuporedivo većih doza, pa se nadamo da smo ovim istraživanjem dobili dobitnu kombinaciju“, zaključio je Dr Sharpe.

Priredio: Dejan Živanović, B.Sc. (hons.), spec. kliničke nege
Izvor: http://www.bbc.com/news/uk-38524566