Istraživanja: konzumiranje kafe štiti od kolorektalnog karcinoma

Verovatno Vam i nije potrebno neko naročito opravdanje zbog čega imate običaj i volite da popijete šolju jake crne jutarnje kafe, ali nedavno sprovedeno istraživanje Vam nudi jedno dovoljno jako dag a koristite do kraja života. Nedavno objavljena zajednička studija naučnika iz SAD i Izraela u poznatom časopisu iz oblasti onkoloških istraživanja iznosi tvrdnju da svakodnevno konzumiranje kafe, čak i one bez kofeina, može značajno da umanji rizik oboljevanja od kolorektalnog kancera. Istraživanje je sproveo Dr Grubera sa timom istraživača iz Norris Comprehensive Cancer Centra Univerziteta Južne Kalifornije, a rezultati su objavljeni u časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

U SAD je kolorektalni karcinom drugo najučestalije maligno oboljenje i u muškoj i u ženskoj populaciji, sa očekivanih više od 95.000 novoobolelih osoba tokom ove godine, kao i 39.000 onih kojima će biti dijagnostikovan izolovani karcinom rektuma. Američko onkološko udruženje upozorava da će se kolorektalni karcinom tokom života ispoljiti kod jednog od 21 muškarca, i kod jedne od 23 osobe ženskog pola.

Upravo zbog ovih crnih slutnji i brojki, nedavno otkriće naučnika da više od 2,5 šolje omiljenog crnog napitka dnevno smanjuje rizik oboljevanja od kolorektalnog karcinoma gotovo za polovinu, sa oduševljenjem je dočekana širom Sjedinjenih država i Starog kontinenta.

Za potrebe studije Molecular Epidemiology of Colorectal Cancer (MECC) sprovedene u severnom Izraelu, tim naučnika je analizirao i uporedio prikupljene podatke o 5.145 osoba kojima je dijagnostikovan kolorektalni karcinom sa 4.097 osoba koje nisu obolele od ove teške bolesti. Kao deo istraživanja, od svakog učesnika je zahtevano da popuni i upitnik o navikama u ishrani, uključujući i dnevni unos espresso, instant, dekafeinizirane i filter kafe, zajedno sa opisom drugih navika u konzumiranju različitih vrsta hrane i napitaka. Ispitanici su u upitniku navel ii porodičnu istoriju oboljevanja od raka, stepen i vrstu dnevne fizičke aktivnosti, pušenje i brojne druge faktore koji su tokom proteklih godina prepoznati kao rizični za nastanak raka rektuma i debelog creva.

Istraživači su došli do zaključka da dnevni unos jedne do dve šoljice kafe, što je navedeno kao najčešći broj popijenih kafa u toku dana kod ispitanika, smanjuje rizik od nastanka kolorektalnog karcinoma za 26%, u poređenju sa onima koji uopšte ne konzumiraju ovaj popularni crni napitak. Takođe, utvrđeno je da rizik oboljevanja od raka rektuma i debelog creva nadalje opada sa povećanjem unosa kafe, tako da konzumiranje više od dve i po šoljice kafe umanjuje rizik za čak 26%.

I što je podjednako važno, iako je to začudilo naučnike – vrsta napitka uopšte nije imala uticaj na stepen smanjenja rizika, on je umanjen čak i isključivim konzumiranjem dekafeinizirane kafe, tako da su zaključili da pomenuto protektivno dejstvo ne potiče samo od kofeina, već od drugih sastojaka kafe, poput polifenola.

Tim istraživača je dodao da je neophodno sprovesti dodatna istraživanja pre davanja preporuke o konzumiranju kafe kao prevenciji raka rektuma i debelog creva, ali i da u dobijene rezultate polažu veliku nadu, budući da je korektalni karcinom jedan od najčešćih i najmalignijih oblika raka savremenog sveta. Ovo istraživanje je kafi dalo još jedno značajno dejstvo u očuvanju zdravlja, budući da je već ranije utvrđeno da konzumiranje ovog aromatičnog napitka štiti jetru od nastanka ciroze i smanjuje rizik oboljevanja od multiple skleroze.

Preveo: Dejan B. Živanović, B.Sc. spec.

Izvor: http://www.medicalnewstoday.com