Nova nada za obolele od AIDS – a

Sudeći prema rezultatima nedavno objavljene studije, naučnici su napravili veliki korak u borbi protiv AIDS – a. Iako je istraživanje još na samom početku, a dobijeni rezultati mogu poslužiti tek kao osnova za dalja ispitivanja, objavljeno je da je novim tretmanom postignuto potpuno zaustavljanje replikacije virusa kod 5 od 24 ispitanika, a da su kod jednog od njih testovi na HIV negativni već sedam meseci. Novi terapijski pristup na bazi vakcine daje nadu da uskoro osobe zaražene HIV-om više neće imati potrebu svakodnevnog  uzimanja antivirusne terapije, ali i novu nadu za potpuno iskorenjivanje ovog opakog oboljenja.

Stručnjaci su kombinovali dva preparata koji se proučavaju kao potencijalne vakcine protiv HIV-a sa lekom koji se uobičajeno koristi za tretman nekih oblika carcinoma, a eksperimentalni tretman nad obolelim dobrovoljcima je trajao tri godine i sproveden je u Istraživačkom institutu IrsiCaixa Aids u Barseloni, Španija.

Nakon primene pomenute terapije, virus se više nije mogao detektovati kod 5 od 24 ispitanika, a jedan od njih ne koristi standardnu terapiju protiv HIV-a već sedam meseci, i sve vreme je negativan na prisustvo ovog virusa u organizmu. Naučnica koja je rukovodila ovim projektom, Dr Beatriz Mothe, izjavila je da je tim istraživača konačno na pravom putu da otkrije znatno efikasniju terapiju koja bi mogla biti alternativa antiretrovirusnim lekovima protiv AIDS – a.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, oko 18 miliona ljudi širom sveta, odnosno polovina onih koji žive sa HIV - om, uzima antiretrovirusnu terapiju u cilju usporavanja napredovanja HIV infekcije. Međutim, ti preparati ne samo das u izuzetno skupi, već  neretko imaju i vrlo neprijatne neželjene efekte, iako ih oboleli moraju uzimati doživotno svakoga dana.

 

Preveo: Dejan B. Živanović, B.Sc. (hons.), spec. kliničke nege

Izvor: https://www.newscientist.com