Umereno konzumiranje piva umanjuje kardiovaskularni rizik

Novo istraživanje je pokazalo da postoji manja verovatnoća da će osobe koje umereno konzumiraju pivo oboleti od koronarne bolesti, u odnosu na one koji uopšte ne konzumiraju ovo alkoholno piće. Naravno, pritom treba imati na umu da naučnici pod pojmom “umerena konzumacija” podrazumevaju ispijanje oko 4 dl piva u toku dana, odnosno malo manje od jedne velike limenke, navodi se u nedavno objavljenoj studiji koju su sproveli istraživači sa Univerziteta Cambridge i College London, analizirajući gotovo dva milona elektronskih zdravstvenih kartona zdravih, odraslih osoba u Velikoj Britaniji.  Tom prilikom je otkriveno da je kod osoba koje umereno piju bilo značajno manje medicinskih intervencija zbog sedam najčešćih stanja koja su u vezi sa koronarnom bolešću, uključujući is am srčani udar, nego što je to bio slučaj kod antialkoholičara i alkoholičara.  

Dr Steven Bell, epidemiolog koji priučava i prati uticaj naslednih faktora na incidencu oboljevanja  od kardiovaskularnih bolesti, a koji je ujedno i vodio pomenuto istraživanje, izjavio je da postoje mnoga objašnjenja za rezultate do kojih su istraživači došli tokom sprovođenja studije, istakavši da, biološki gledano, osobe koje umereno konzumiraju alkoholna pića, a naročito pivo, retko oboljevaju od upalnih bolesti i imaju uglavnom i viši nivo dobrog holesterola u krvi, što je značajan faktor protekcije u borbi protiv nastanka bolesti srca i krvnih sudova.

Istraživanje je objavljeno u stručnom medicinskom časopisu British Medical Journal, a Dr Bell je napomenuo da je ova studija, koja je obuhvatila čak 1,93 milionana odraslih ispitanika, daleko opsežnija od svih dosadašnjih sudija zajedno koje su sprovedene u ovoj oblasti: “Povezali smo baze podataka o pacijentima i njihovim problemima i navikama. Jedna od prednosti ove metode je to što smo mogli stvoriti reprezentativnu bazu koja se tiče opše populacije  u generalnom smislu, i to značajno veću nego što smo dosad ikada imali”. Naravno, naučnici su takođe istakli i da ovo istraživanje ne treba shvatiti kao savet da osobe koje ne konzumiraju alkoholna pića počnu da piju alkohol, jer postoje mnogo zdravije, sigurnije i dokazano efikasnije metode za smanjenje rizika od srčanih bolesti, poput  zdravog načina ishrane i redovne fizičke aktivnosti, navodi se na kraju saopštenja o pomenutom istraživanju.

Priredio: Dejan B. Živanović, B.Sc. (hons.), spec. kliničke nege

Izvor: http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/drinking-heart-disease-lowers-risk-alcohol-pint-a-day-bmj-cambridge-steven-bell-a7643151.html