Upoznajte narod sa najzdravijim srcem na svetu

Narod Tsimané koji živi u šumama Bolivije najređe boluje od kardiovaskularnih oboljenja na svetu, tvrde naučnici u istraživanju koje je nedavno objavljeno u britanskom medicinskom časopisu The Lancet. Nijedan pripadnik ovog  naroda ne pati od okluzivne bolesti arterija koja je glavni uzrok nastanka srčanog udara, i to čak ni oni koji su u dubokoj starosti, ističe se u saopštenju povodom objavljivanja pomenute studije. Razlog za ovu neobičnu pojavu u 21. veku leži u načinu ishrane ovog naroda, koji je radikalno drugačiji od onog na koji smo mi navikli, tvrde naučnici. Tsimané žive u području oko reke Maniqui u prašumama Amazonije u bolivijskoj niziji. Stil života i način ishrane svih 16 hiljada pripadnika ovog naroda gotovo da se nije promenio u odnosu na njihove pretke koji sun a ovom području živeli pre nekoliko hiljada godina.

Uobičajen izvor životinjskih proteina ovde je divlja svinja, tapir i vodeno prase, a od ribe, na jelovniku su uglavnom som i pirana. Ostatak njihove dijete čine pirinač, kukuruz, manioka, banana, al i svo drugo voće i orašasti plodovi koje mogu pronaći u prirodi. Interesantno je da su Chimane i fizički veoma aktivni - u jednom danu u proseku naprave više od 15 hiljada koraka, što svakako dodatno doprinosi očuvanju zdravlja i smanjenju kardiovaskularnog rizika kod pripadnika ovog naroda.

Sprovodeći istraživanje, naučnici su otkrili da Chimané uzrasta 45 – 75 godina gotovo uopšte nemaju nataložen kalcijumov plak na koronarnim arterijama. Poređenja radi, četvrtina Amerikanca starih 45 godina u koronarnim arterijama imaju kalcijumov talog, dok se zastupljenost plaka povećava i do čak 80 % kod populacije uzrasta 75 godina. Savremeni način života je doneo mnoge benefite ljudskom rodu, ali urbanizacija i svakodnevni stres predstavljaju velik rizik za zdravlje srca, ističe se u saopštenju istraživača koji su sproveli ovaj projekat, a koji je naišao na veliku naklonost stručnog auditorijuma nakon objavljivanja rezultata . “Ovo je odlična studija sa unikatnim rezultatima - činjenica da pripadnici Chimané naroda 72% energije dobijaju iz ugljenih hidrata protivreči ranijim stavovima da je ova grupa nutrijenata nezdrava”, istakao je Prof. Dr Gavin Sandercock sa Univerzita u Eseksu, dodavši da je još jednom dokazano da zdrav način ishrane i fizička aktivnost itekako imaju uticaja na zdravlje srca i krvnih sudova.

Priredio: Dejan B. Živanović, B.Sc. (hons.), spec. kliničke nege

Izvor: http://www.bbc.com